Tapaa Ecopotsin perustaja Emmanuel Devriendt - Ecopots - Uuden aikakauden kukkaruukku kierrätysmateriaalista

Tapaa Ecopotsin perustaja Emmanuel Devriendt

Tässä on tarina siitä, kuinka brändi on kehittynyt pienestä idean siemenestä kukoistavaksi yritykseksi, jonka näet tänään.

Tiedämme kuinka tärkeä yhteisö on. Yksinkertaisella tarinankerronalla pyrimme luomaan tilan, jossa samanhenkiset ihmiset voivat olla yhteydessä ja inspiroida toisiaan. On miljoonia tapoja elää kestävämmin, ja tämä on ainoastaan meidän tarinamme.

Mistä Ecopotsin tarina alkoi? Miten idea brändistä syntyi?

Tarina alkoi lapsuudestamme - veljeni Nicolaes ja minä. Elikkäs.. Olen vakuuttunut siitä, että vanhempamme ja heidän vanhempansa panivat mieleemme liiketoiminnan siemenet. Äidin puolelta isoisäni oli talojen rakentaja kylässään. Se oli pieni yritys, mutta he olivat kuuluisia laadustaan. Hän vei meidät katsomaan rakentamiensa talojen perustuksia ja sanoi: "Voit rakentaa sen toisella tavalla, mutta jos teet sen tällä tavalla, talot kestävät ikuisesti." Hän opetti meille, että seinien on oltava paksuja - se jäi mieleeni, koska kun etsin ensimmäistä taloani, mittasin seinän paksuutta! Hän myös opetti meille, kuinka tärkeää on tehdä rauhassa ja laadulla; se oli täsmälleen päinvastoin kuin mitä näimme tapahtuvan ympärillämme. Kaikessa oli kyse nopeudesta, kuluttamisesta ja tuhlauksesta. "Älä vertaa itseäsi muihin", hän sanoi, "tee omia juttujasi, niin muut seuraavat perässä. Jos jokin on laadukasta, se jos jokin puhuu puolestaan.”

"Älä vertaa itseäsi muihin", hän sanoi, "tee omaa juttuasi, niin muut seuraavat.''

Toisaalta isäni Hollannista kotoisin oleva perhe oli suuria taiteen ystäviä. Kun olimme lapsia, meidät vietiin gallerioihin ja museoihin. Ymmärsimme estetiikan ja kauneuden arvon. Olipa kyseessä maalaus, patsas tai antiikkiesine opimme, että kauniit esineet ovat ajattomia.
Laatua ja ajatonta kauneutta. Mikäli yhdistät nämä kaksi on sinulla seuraa. Se on meidän DNA:ssamme. Myöhemmin tuli ekologinen näkökulma ja näistä siemenistä tuli Ecopotsin 3 peruspilaria.

Kuinka näistä kolmesta siemenestä on kasvanut nykyään tuntemamme ja rakastamamme Ecopots?

Mitä tulee yrityksen varsinaiseen perustamiseen ja miten se tapahtui kaava oli hyvin yksinkertainen. Minulla oli ensimmäinen työpaikkani yrityksessä, joka jakeli kemikaaleja kasvinsuojeluun. Ei kovin ekologista tiedän. Siellä oli uusi toimitusjohtaja, joka tajusi, että meidän oli päivitettävä tuote ja tehtävä jotain toisin. Vaihdoimme massamyynnistä asiantuntijaneuvontaan ja hankimme tietoa, jotta voimme opettaa viljelijöille vastuullisen lannoitteen käytön sadossaan. Esimieheni oli mentorini ekologisen visioinnin suhteen, eikä kyse ole pyhyydestä. Tarvitsemme edelleen kasvinsuojelua pelloilla ja satoa maasta, muuten ihmisillä ei ole ruokaa. Mutta aloimme neuvomaan, miten asiat voisi tehdä paremmin käyttämällä vain tarpeellista määrää lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita ja olemaan fiksumpia.

Kuluttajakäyttöön tarkoitettu puutarha- ja vähittäiskauppa kasvoi nopeasti ja minä innostuin siitä. Toimintamme kausiluonteisuus tarkoitti kuitenkin sitä, että meidän piti laajentaa toimintaamme muilla tuotteilla. Meillä oli jo vahva asiakasverkosto tukemassa meitä, joten halusimme rakentaa sen pohjalle uutta.
Kun keksin ideoita, mitä muuta voisimme tarjota yleisölle sain idean kodin sisustamisesta. En henkilökohtaisesti ymmärrä koristelua, jolla ei ole funktiota. Halusimme tuotteillamme olevan tarkoituksen. Kasvit tarvitsevat ruukun, joten niitä päätimme tehdä.

Otin vastuun hankinnasta. Hankinta kohdentuisi, joko Eurooppaan tai Aasiaan. Tein ensimmäisen kaakkoismatkani vuonna 2003 ja näkemäni todella järkytti minua. Näin lapsityövoimaa, ihmisiä työskentelevän kemikaalihöyryjen ympäröimänä tai liian lähellä tulipaloja, joissa he tekivät ruukkuja. Kun menin sinne olin nuori mies. Todistin ihmisiä, jotka harjoittivat liiketoimintaa näillä markkinoilla, johtivat tehtaita ja kävivät kauppaa, se oli todella kauheaa. Tuotteiden laatu, olosuhteet ja paikat jossa ne valmistettiin - se oli järkyttävää!
Se oli alikehittynyt markkina, jossa oli paljon opportunisteja, yrityksiä, jotka menivät konkurssiin ja sitten pomppasivat uudelleen pystyyn jne. Meillä oli loistava idea luoda laadukkaita ruukkuja, joissa oli kaunis esteettinen ajaton muotoilu ja valmistettu mahdollisuuksien mukaan ekologisista materiaaleista - mutta emme vain pystyneet heti siihen. Halusimme ihmisten ymmärtävän, ettei sinun tarvitse ostaa huonoa laatua. Jos ostat huonoa laatua, se on luultavasti tehty kurjissa olosuhteissa. Toisaalta Euroopassa on loistavasti hoidettuja tehtaita, mutta ne tuottavat paljon hävitettävää muovia. Tarvitsimme ratkaisun.
Kauheista olosuhteista huolimatta Aasiassa suuri plussa on käsityö. Ihmiset tekevät käsillään upeita asioita ja  ovat todellisia taiteilijoita! Päätimme sijoittua Vietnamiin, mutta nimitimme tehtaaseen eurooppalaisen johdon varmistamaan työntekijöidemme hyvät työolot. Brändin ensimmäinen versio oli nimeltään POTS. Punainen O logossamme edustaa intensiivisyyttämme ja intohimoamme. "O" näyttää myös ruukun hienolta reunalta ylhäältä katsottuna. Ensimmäinen iskulauseemme oli "Laadultaan paras". Tuolloin emme todellakaan keskittyneet asioiden ekologiseen puoleen. Halusimme vain tehdä jotain, joka kestää ikuisesti, eikä sinun tarvitse heittää sitä heti pois. Se on jo tavallaan ympäristöystävällistä. Aluksi ensimmäiset ruukut valmistettiin polyesteristä, joka ei ole ekologisimmasta päästä, mutta laadultaan erittäin vahvaa.

Ruukku, josta kaikki aikanaan alkoi on edelleen kestävä ja vahva.

Kun aloitimme, tuotteemme hinta oli erittäin korkea - yhden ruukun viimeistelemiseen meni 3 päivää ja sitä teki 7 henkilöä. Voitteko kuvitella! Myimme esimerkiksi Sveitsiin, Ruotsiin, Norjaan, Dubaihin jne. Emme kuitenkaan halunneet olla liian huippuluokkaa. Mielestämme suunnittelun tulee olla edullista, eikä vain ylemmän tuloluokan saavutettavissa. Toivoimme, että voimme tavoittaa enemmän ihmisiä kaikkialla maailmassa tuotteemme ja visiomme avulla. Ja näin Ecopots syntyi. 

Missä ruukut tehdään nyt?

Ecopotsit valmistetaan Kiinassa. Silloin uudelle brändillemme etsimme ruukkua, joka voitaisiin tehdä koneella, mutta jossa olisi käsintehty viimeistely. Kiina osoittautui tähän sopivimmaksi. Kiinan tehtaamme on johdettu korkeiden eurooppalaisten standardien mukaisesti, koska uskomme oikeaan kohteluun ja oikeaan palkkaan. Suurin osa tehtaamme työntekijöistä on naisia, jotka ovat vähintään 45-vuotiaita. Yhteensä meillä on noin 250 työntekijää ja he tienaavat kaksinkertaisen palkan verrattuna miehiinsä! He ovat ylpeitä työstään, arvostavat käsityötä ja heillä on hyvä elämä. On erikoista nähdä aitous ja kuinka kovasti nämä naiset työskentelevät pöydän ääressä ja tekevät kaiken käsin. Olemme niin ylpeitä tästä.

 

Ympäristönäkökohta tuli hieman myöhemmin brändin matkalla?

Joo. Emme ole Greenpeace. Olemme ihmisiä, jotka uskovat kestävyyteen ja laadukkaisiin tuotteisiin. Vuoteen 2010 asti etsimme materiaalia, joka olisi kuluttajaystävällisempi ja ympäristöystävällisempi. Muovi on monella tapaa loistava materiaali, sillä se pidättää vettä, mutta on kevyttä ja ei hajoa helposti jne. Siitä aloitimme kierrätysmuovien asianmukaisen tutkimisen. Halusimme laadukkaan tuotteen, eikä kierrätysmuovien markkinat vielä olleet silloin kovin vahvat. Meillä oli yliopistot auttamassa meitä täällä Belgiassa. Kolmen vuoden jälkeen olimme melkein valmiita luovuttamaan! Antwerpenin yliopisto oli se, joka lopulta auttoi meitä rakentamaan oikean kaavan muoviin. Vuonna 2014 mennessä meillä oli se!

Ecopotsin pääkonttori Evolis Business Parkissa, kestävän kehityksen ja kansainvälisten yritysten yrityspuistossa 

‘’Tämän päivän trendit ovat huomisen hukkaa.’’

Kun olimme löytäneet oikean kaavan kierrätysmuovien käyttöön, monilla markkinoilla vallitsi usko, että tuotteet olisivat huonolaatuisia - joten jouduimme taistelemaan omaa kulmaamme asiassa. Yhtäkkiä kaikki hyppäsivätkin mukaan kierrätysmuovien ideaan…

Millä tavoilla kestävä kehitys sisällytetään henkilökohtaiseen arkeenne?

Vastaus tähän kysymykseen on melko yksinkertainen. En osta huonoa laatua, olipa kyseessä ruoka, vaatteet tai kulutustavarat. En ole herkkä trendeille ja tämän hetken "kuumille" tuotteille. Jos haluat elää kestävämpää elämää, käytä maalaisjärkeäsi. Aloita ostamalla tavaroita, joita et heitä pois hetken kuluttua. Tästä syystä Ecopots-kokoelmastamme ei löydy hauskoja värejä tai kuvioita. Tämän päivän trendit ovat huomisen hukkaa. 

Veljesi Nicolaes on arkkitehti ja soveltaa arkkitehtuuria ohjaavia suunnitteluperiaatteita suunnitteleessaan ruukkuja. Miksi tämä on mielestäsi tärkeä osa brändiä?

Tapa, jolla Nicolaes suunnittelee vie todella aikaa. Hän ei ole koskaan ajoissa! Jos jokin ei ole 100% oikein hän ei ole tyytyväinen siihen. Hän on perfektionisti. Hän näkee asioita, joita muut eivät näe ja hän kommunikoi suunnittelunsa kautta. Minulla on hieman ADHD, olen erittäin yliaktiivinen ja haluan saada asiat valmiiksi nopeasti. Mutta minua tasapainottaa veljeni, joka on todella hidas ja tarkka lähestymisessään.

Hyvä muotoilu rauhoittaa mieltä. Minulla on kukkaruukkuja, joista pidän todella. Voin katsoa suosikkiani ja se saa minut rauhoittumaan. Muotoilulla on tärkeä funktio ja sen pitää kattaa myös toiminnallinen käyttö. Suunnittelussa on pieniä hienouksia. Muuttamalla viivan muotoa vain vähän ihmiset joko pitävät siitä tai eivät.

Miksi ruukut on nimetty kaupunkien mukaan?

Kun Nicolaes suunnittelee ruukun hän saa inspiraatiota ja ajattelee tunnetta, jonka saa katsomalla tietyn kaupungin arkkitehtuuria. Ensimmäisessä kuvastossamme oli valokuvia tunnistettavasta arkkitehtuurista jokaisesta kaupungista ja kuva ruukusta sen vieressä. Niiden pitäisi sopia yhteen suunnittelusta saamasi tunteen kanssa.

Kuka muu on Ecopots-brändin takana?

Joukkueessamme on kolmas henkilö, joka on erittäin tärkeä. Minulla on ideoita ja pystyn toteuttamaan ne, mutta en ollut tekemässä laadunvalvonnan viimeistä vaihetta ja minulta puuttui yksityiskohtia. Veljeni ja minä, olimme jumissa vain kahdestaan.

Vaimoni Delphine liittyi mukaan vuonna 2013 ja se teki valtavan eron! Vaimoni on hyvä tarkistamaan viimeiset yksityiskohdat. Hän on itse erittäin luova. Hän loi esimerkiksi aluslautasen pyörillä. Hän ei opiskellut taidetta tai muotoilua, vaan opiskeli kirjanpitoa, mutta suunnittelee ja luo nyt tuotteita, mikä on hämmästyttävää. Hän toimii hyvin veljeni kanssa ja olemme hyvä kolmen hengen joukkue!

Emme kuitenkaan pystyisi tekemään kaikkea ilman hämmästyttävää tiimiä, joka meillä on täällä Euroopassa. Kaksikymmentä ihmistä myynnistä operatiiviseen ja markkinoinnista hallintoon muodostaa Ecopots-perheen, jota olemme tänään.

Perhe on kaikki kaikessa, ja uskon, että kestävyyden pitäisi olla läsnä myös suhteissasi. Meillä on yhteistyökumppaneita maailmanlaajuisesti ja joka maassa teemme yhteistyötä vain perheyritysten kanssa. Massiiviset yritykset, jotka kehuvat myyvänsä miljardeja dollareita sitä ja tätä. Kieltäydyn myymästä heidän kanssaan. He eivät vain ole samalla sivulla kuin me. Emme ole koskaan olleet ahneita bisneksen suhteen, Jos emme tunne sitä, emme työskentele näiden ihmisten kanssa.

Onko sinulla neuvoja yritysten omistajille, erityisesti niille, jotka haluaisivat olla kestävämpiä, mutta eivät ole varmoja mistä aloittaa?

Kuuntele tiimiäsi. Vanhemman sukupolven liikemiehet tietävät, että heidän on tehtävä jotain, mutta he pelkäävät usein kustannuksia. Sinun ei tarvitse maksaa huippuluokan ympäristökonsulteille 200 euroa tunnissa, jotta he kertovat, kuinka yritystäsi pyöritetään. Kuuntele tiimiäsi ja ota vastaan ​​pieniä ehdotuksia askel askeleelta. Aloita jätteiden lajittelu. Käytä maalaisjärkeäsi. Se ei ole niin monimutkaista. Ikäiseni ja sitä vanhemmat yrittäjät emme tiedä kaikkea. Minun neuvoni on palkata nuoria, vanhempia, maalaisia ja vammautuneita. Monimuotoisuus tuo ratkaisut!

Aloittaville yrityksille sanoisin. Usko, että pystyt siihen. Se siitä. Haluan innostaa nuorempia sukupolvia. Kaikki on mahdollista. Luulen, että nuoremmat yrittäjät tietävät luonnostaan, mitä heidän on tehtävä tehdäkseen yrityksestään hyvän. 18-vuotiaana minulla oli tilaisuus keskustella suuren liikemiehen kanssa täällä Belgiassa. Hän oli yli 2 metriä pitkä ja minä melko pieni ja ujo! Katsoin häneen ja kysyin häneltä mitä ominaisuuksia sinun tarvitsee tullaksesi menestyväksi liikemieheksi. Hän sanoi minulle: "Sydän, tahto ja aivot!" Hyvä neuvo, eikö?

Nuorempana en mielestäni ollut liikemies. Uskoin ajatukseen, että liikemiesten oli oltava epärehellisiä huijareita, jotka aina veivät muilta. Se ei sopinut luonteeseeni. Luulin olevani liian pehmeä. Olen kuitenkin huomannut, että tämä ajatus on väärä. Tunteet ja empatia voivat toimia liiketoiminnassa. Teemme asiamme ja yritämme löytää ihmisiä, jotka pitävät meistä.

Suuri kiitos Emmanuelille! Toivomme, että tämän kirjoitus on antanut sinulle paremman käsityksen Ecopotsin tarinasta ja tehtävästämme yrityksenä.

Takaisin blogiin